Killan lippu

Killan  10-vuotisjuhlissa vuonna 2016 paljastettiin ja naulattiin Ilmasotakoulun Killan lippu.


Lipun suunnittelun lähtökohdaksi valittiin kotka, joka kuvaa osuvasti Ilmavoimia ja sen taistelukykyä.

Lipun valkoisella pohjalla kohti luodetta osoittavat kolme salamaa kuvaavat puolestaan kolmea toimialaa, joita Ilmasotakoulussa koulutetaan: ohjaajat, lentotekniikka ja johtamisjärjestelmät.

Tyylikkään lipun tangon kärjen muodostavat samat kolme salamaa.

Lipun suunnitteli puolustusvoimien heraldikko Liisa Kontiainen.

Ilmasotakoulun Killan lipun naulaustilaisuus
Naulaustilaisuus järjestettiin Jyväskylän kaupungintalolla, juhlapuhujana silloinen Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Kim Jäämeri

Historiallisten lentokoneiden kunnostamisprojektit

Ilmasotakoulun Killan historiallisten koneiden kuva

Kilta on ollut mukana kahdessa suuremmassa lentokoneiden entisöinnissä, jotka eivät olisi onnistuneet ilman aktiivisia ja osaavia kiltalaisia eikä hyviä yhteistyökumppaneita. Olemme näin omalta osaltamme auttaneet entisöityjen historiallisesti arvokkaiden lentokoneiden säilymistä tulevien sukupolvien ihasteltaviksi.

Entisöidyistä lentokoneista maailman ainoa alkuperäinen jäljellä oleva  “pitkänokka”, Bristol Blenheim Mk.IV, on esillä Ilmavoimamuseossa Tikkakoskella.

Toinen entisöity lentokone, DC-2 ”Hanssin-Jukka”, on yleisön nähtävillä Hämeenlinnan Tuuloksessa Tuulosen kauppakeskuksessa.

Kirjat

Kunnostamiimme lentokoneisiin liittyen olemme koonneet kyseisten koneiden historiaa kirjoihin.

Muita merkittäviä kirjaprojekteja ovat olleet Ilmasotakoulun 90-vuotishistoriateos “Taivaan Vartijat” sekä “Luonetti – 75 vuotta sotilailmailua Keski-Suomen taivaalla” -historiikki.

 

Muistomerkit

Kiltana olemme olleet mukana myös muistomerkkien toteutus- ja kunnostamisprojekteissa Keski-Suomen alueella.
Taivaan Vartijat
Ilmasotakoulun Länsirannan kampusalueella sijaitsee “Taivaan Vartijat” -muistomerkki, joka on omistettu sodissamme menehtyneille ilmavalvojille. Alkuperäisessä muistomerkissa sen nimi ja henkilöiden nimet oli kaiverrettu kiveen ja kallioon. Kalliorinnettä alas virtasi vesi. Aikanaan kallio sammaloitui ja kaiverretut nimet hävisivät näkyvistä.
 
Vuonna 2014 kilta aloitti muistomerkin kunnostamisen, veden syöttö katkaistiin, kallio puhdistettiin, sekä muistomerkin ja henkilöiden nimet kiinnitettiin kiveen ja kallioon ruostumattomasta teräksestä laserleikatuilla “nimikylteillä”
Everstiluutnantti Eino Luukkasen hauta

Yhden sotiemme aikaisen lentäjäsankarin, myös Mannerheim-ristin ritari Eino Luukkasen hauta sijaitsee Jyväskylässä Seppälänkankaan hautausmaalla.

Kilta on ottanut haudan hoitaakseen, ja laskee sille yhteistyössä Ilmasotakoulun kanssa vuosittain seppeleen Ilmavoimien Vainajien muistopäivään liittyen.