Lentoreserviupseerikurssin rintamerkki

Lentoreserviupseerikurssin rintamerkin suunnitteli ensimmäinen sotien jälkeen järjestetty lentäjien varusmieskurssi, Lentoupseerikurssi 14 (1948-49). Sen jälkeiset kurssit hankkivat merkkejä vaihtelevasti, ja jossain vaiheessa perinne sammui. Kun Ilmasotakoulun kilta vuonna 2006 perustettiin, heräsi ajatus elvyttää perinne. Atte Paukun johdolla valittiin merkin koko (aiemmin eri kurssit olivat teettäneet erikokoisia merkkejä) ja tarkennettu layout. Merkit teetettiin Kultakeskus Oy:ssä Hämeenlinnassa.

Ilmavoimien esikunta julkaisi 3.2.2010 asiakirjan, jossa merkin ulkoasu, materiaalit, jakoperusteet ja käyttö hyväksyttiin. Lupa valmistamiseen ja jakamiseen annettiin Ilmasotakoulun killalle. Asiakirjan mukaan merkki myönnetään henkilölle, joka on hyväksytysti läpäissyt lentoreserviupseerikurssin ja jolle on myönnetty reservin sotilaslentäjän todistus. Merkki voidaan myydä myös aiemmin lentoreserviupseeri- tai vastaavan kurssin suorittaneelle henkilölle, jolle on myönnetty reservin sotilaslentäjän todistus. Kadonneen merkin tilalle voi lunastaa uuden.

Rintamerkit tilataan lähettämällä pyyntö ja mahdolliset todisteet LentoRUK:n tai vastaavan kurssin läpäisemisestä killan sähköpostiosoitteeseen. 

Ilmasotakoulun kilta ylläpitää luetteloa myydyistä merkeistä ja niiden lunastajista. 

Merkissä kotka kantaa kynsissään Suomen Reserviupseeriliiton tunnusta. Merkki valmistetaan hopeasta 49925 (Sterling-hopea). Kotka ja leijona ovat kullatut, ruusukepohja on hopeaoksidikäsitelty. Merkin korkeus on 20 mm, kiinnitysmekanismi on grip-kiinnitys, eli nasta tukinastalla ja vastakappale.

Ilmasotakoulun kilta on vuodesta 2016 alkaen jakanut merkit LentoRUK:n läpäisselle henkilöille korvauksetta.,

HINTA 35 euroa plus mahdolliset postikulut (huomaa yllämainitut rajoitukset myyntioikeudessa).

Merkkien jako korvauksetta on ollut killalle merkittävä taloudellinen rasite, ja uhkana oli perinteen katkeaminen uudelleen. 

Nykymuotoisen LentoRUK:n käytännön lentokoulutuksen, eli sotilaallisen peruslentokoulutuksen, toteuttaa Patria Oy:n Military Pilot Training Tikkakoskella Jyväskylässä. Vuonna 2021 alkavasta LentoRUK:sta alkaen Patria Oy sponsoroi LentoRUK:lle korvauksetta jaettavat rintamerkit, lämpimät kiitokset siitä!